“Uluslararası 15 Temmuz Demokrasi Direnişi Sempozyumu” İstanbul Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi.
“Uluslararası 15 Temmuz Demokrasi Direnişi Sempozyumu”, 61. Hükümet Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Emrullah İşler’in katılımı ile İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.
İstanbul Üniversitesi ve Ortadoğu Araştırmaları Merkezi (ORSAM) iş birliğinde düzenlenen “Uluslararası 15 Temmuz Demokrasi Direnişi Sempozyumu”, 16 Temmuz 2019 tarihinde İstanbul Üniversitesi Rektörlük Binası Doktora Salonu’nda gerçekleştirildi.
Açılış konuşmaları İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak ile 61. Hükümet Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Emrullah İşler tarafından yapılan sempozyum iki oturum şeklinde gerçekleştirildi.
“Türkiye’nin Her Yerinde Aynı Heyecanı Büyük Bir Gururla Yaşadık”
İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak konuşmasında, “Bugün tüm dünya milletlerine örnek olacak bir günü idrak ediyoruz. Bildiğiniz gibi bizim milli mücadelemiz ve İstiklal Harbimiz, dünyadaki mazlum milletler bakımından hep rehber alınan, ilham kaynağı olan ve bizim için de gurur vesilesi olan tablolarla dolu zenginliğimizdir. Tabi zaman içerisinde teknolojinin gelişmesi ve hayatın modernleşmesi ile beraber kendi özümüzdeki bu değerleri yitirdiğimizi düşünenler oldu. Hâlbuki unutulan şey şuydu; Türk milletinin özünde kendi bağımsızlığına sevdalanmış bir aşk ve heyecan vardı. Unutulmaması gereken bir durum da şudur ki Türk milleti bu toprakları yurt edinmek üzere, bağımsız yaşayabilecekleri, hür olabilecekleri bir mekân olarak seçmiştiler. Zaten Orta Asya’dan bu tarafa geldiklerinde de ilk yöneliş heyecanı oydu. O sırada bağımsız kalamayacaklarını anlayan ecdadımız bağımsız olma adına sevdalandıkları yurtlarını terk etme fedakârlığını göstermiştir. Nitekim 15 Temmuz aslında bu hissiyatın tezahürüdür. Bunu pek çok örneği ile de idrak ettik. Hatta öyle ki hiçbir organizasyon olmadan, birbirinden bağımsız, birbirleriyle iletişim halinde olmadan da memleketin her yerinde sadece büyükşehirlerde değil küçük iskân merkezlerinde bile aynı heyecanın, aynı yüksek seviyede gösterildiğini büyük bir gururla yaşadık. Bunu yaşarken de Türkiye’nin maruz kaldığı bu olayın Türkiye’ye mahsus olmadığını da gördük. Tüm İslam ülkelerinin dünyanın geleceğinde, dünyadaki medeniyetin şekillendirilmesinde, imar edilmesinde, söz sahibi olmaya aday olan tüm İslam ülkelerinin benzer şekilde hedef seçildiğini de gördük” ifadelerini kullandı.
“15 Temmuz Direnişi ile Türk Milleti Demokrasisine ve Milli İradesine Nasıl Sahip Çıkılacağını Bütün Dünyaya Örnek Olarak Göstermiştir”
61. Hükümet Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Emrullah İşler, 15 Temmuz darbe girişiminin, Türkiye’nin tarihinde yaşanmış çok karanlık bir gece olarak planlandığını ancak milletin kararlı iradesiyle o gecenin sabahının aydınlık olduğunu söyledi. 15 Temmuz gecesinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerine sokağa çıkma çağrısında bulunmadan önce de vatandaşların sokağa çıktıklarını dile getiren Prof. Dr. İşler, “Saat 10.00’dan 11.00’den itibaren Ankara’da şehitlerimiz vardı. Bu da şunu gösteriyor; bu millet kazanımlarından artık feragat etmek istemiyor. Bu millet geçmişte yaşadığı darbelerden ders çıkaran bir millet” ifadesini kullandı.
Prof. Dr. İşler konuşmasına şu şekilde devam etti: “1960 darbesinde kimse sesini çıkaramadı. 1997’lere geldiğimizde, 28 Şubat süreçlerini yaşadığımızda, o gün diliyle kalemiyle mücadele etti insanlar ama güç olarak elini kullanamadı. 15 Temmuz’a geldiğimiz zaman kötülükle mücadelenin ilk aşaması olan kötülüğü bertaraf etme aşamasını toplum olarak hep birlikte yaşadık. Bu, sosyolojik olarak baktığımız zaman, bizim toplum olarak aradan geçen 50 küsur senede hangi aşamadan ne aşamaya geldiğimizi göstermesi açısından son derece önemli. Darbelerden acılar çektik. Bu acılardan dersler çıkardık ve bir daha darbe olmasın diye milletimiz o gün güç kullanmak yani o uçaklara, tanklara, helikopterlerden atılan kurşunlara, mermilere karşı göğsünü siper etti. Bu şekilde, darbeyi önledi.”
Prof. Dr. İşler, 15 Temmuz’un dünya darbeler tarihi açısından nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda ise şunları söyledi: “Bundan sonra artık dünyanın herhangi bir yerinde darbe yapmak isteyenler, Türkiye’deki 15 Temmuz olayında yaşanan bu milletin direnişini elbette ki akıllarının bir kenarında bulundurmak durumunda kalacaklar. Çünkü 15 Temmuz direnişiyle bu millet demokrasisine ve milli iradesine nasıl sahip çıkılacağını bütün dünyaya örnek olarak göstermiştir. Bununla ne kadar iftihar etsek azdır. Hakikaten bu şanlı milletin bir ferdi olmakla ben iftihar ediyorum, sizlerin de iftihar ettiğinizi biliyorum. İftihar etmemiz gerektiğini de düşünüyorum. Çünkü o gün o uçakların, tankların karşısında durmak gerçekten yürek isterdi. O yürek bu millette var.”
Açılış konuşmalarının ardından İÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak tarafından 61. Hükümet Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Emrullah İşler’e ve sempozyuma katılan, 15 Temmuz darbe girişimi sırasında şehit olan Astsubay Ömer Halisdemir’in kardeşi Soner Halisdemir’e hediye takdim edildi.
“Ortadoğu Ülkelerinde Darbeler ve Türkiye”
Oturumda Dr. Ayman Nour “Mısır’ın Darbesi”, Atik Carullah “Yemen: Körfez Müdahale Ederken Çoklu Darbeler”, Serhat Orakçı “Sudan’ın Darbesi” ve Dr. Khairy Omar “Libya Örneği” başlıklı konuşmalarını yaptılar.
“Teorik Perspektiften 15 Temmuz Darbe Girişimi”
İkinci oturum ise “Teorik Perspektiften 15 Temmuz Darbe Girişimi” başlığı ile İÜ İktisat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haluk Alkan’ın oturum başkanlığında gerçekleştirildi. Prof. Dr. Haluk Alkan oturumun başında yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi: “15 Temmuz bir demokrasi direnişi ve demokrasi mücadelesidir. Bu darbe girişimi olduğunda biz birçok gerçeği çok açık bir biçimde görme fırsatı bulduk. Darbe sürerken sabaha doğru darbenin başarısızlıkla neticeleneceği belli olduğu zaman Batı basınındaki haberler çok ilginçti. Türkiye’de darbelerde her zaman bir küresel gücün parmağı vardır. Bu yaşadığımız sürecin aslında bölgemizde bizimle ilgili bir süreç olmadığını, genel olarak bölgede demokratikleşmenin önünde bir engel olarak bu darbe girişimlerinin ortaya çıktığını açık bir biçimde gördük.”
Oturumda Dr. Murat Yılmaz “Türkiye’de Askeri Darbe Geleneği Açısından 15 Temmuz”, Prof. Dr. Mehmet Şahin “Uluslararası İlişkiler Bağlamında 15 Temmuz”, Prof. Dr. Mürteza Bedir “Dini Açıdan FETÖ”, Prof. Dr. İsmail Coşkun “15 Temmuz Üzerine Sosyolojik Bir Analiz” konularında değerlendirmelerde bulundu.
İÜ Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü